Ostrzenie piły łańcuchowej jest niezbędnym zabiegiem, który pozwoli zachować sprawność i skuteczność cięcia. Istnieją pewne objawy, które wskazują na konieczność wykonania tej operacji. Jeśli podczas cięcia występuje konieczność dociskania pilarki i wyrzuca ona drobne wióry zamiast grubych kawałków drewna, najprawdopodobniej jest stępiona. Pojawienie się dymu również wskazuje na konieczność ostrzenia, podobnie jak brak możliwości cięcia w obydwu kierunkach. Ten ostatni objaw świadczy o jednostronnym stępieniu zębów tnących lub nierównej ich długości. Okresowego ostrzenia wymagają wszystkie piły łańcuchowe, w tym również wydajne narzędzia marki Stihl.
Ostrzenie piły łańcuchowej – jak się do tego przygotować?
Przed przystąpieniem do ostrzenia piły łańcuchowej, konieczne jest dokładne oczyszczenie narzędzia, np. za pomocą rozpuszczalnika do żywic. Należy także dokładnie sprawdzić piłę pod kątem śladów uszkodzeń. W razie potrzeby należy wymienić zużyte lub uszkodzone elementy. Jeśli znaczniki zużycia zostały osiągnięte, cała piła łańcuchowa powinna zostać wymieniona. Podczas ostrzenia musi być ona mocniej napięta niż zwykle podczas pracy, aby ułatwić utrzymanie prawidłowego kąta i zapobiec przechylaniu się zębów tnących. Po zakończeniu ostrzenia należy przywrócić prawidłowy stopień napięcia.
Aby rozpocząć pracę, trzeba najpierw wyznaczyć ząb odniesienia – najkrótszy ząb tnący, który będzie stanowić punkt odniesienia dla pozostałych zębów. Następnie powinno się zamocować prowadnicę w imadle lub stojaku do ostrzenia, w zależności od pozycji zęba odniesienia. Kolejnym krokiem jest ustawienie zęba odniesienia we właściwym obszarze ostrzenia i włączenie hamulca piły łańcuchowej. W celu przesunięcia narzędzia podczas ostrzenia, należy zwolnić hamulec przed rozpoczęciem piłowania następnej partii zębów tnących.
Jak naostrzyć piłę łańcuchową?
Ostrzenie piły łańcuchowej wymaga odpowiedniego doboru pilnika, którego średnica powinna być dostosowana do podziałki narzędzia. Oznaczenie podziałki można odczytać na zewnętrznej stronie ogranicznika zagłębienia, a odpowiednią średnicę pilnika można znaleźć w tabeli udostępnionej przez producenta. Należy pamiętać, aby używać wyłącznie specjalistycznych pilników do pił łańcuchowych. Ostrzenie musi odbywać się pod kątem 90 stopni do prowadnicy, a pilnik powinien być prowadzony od wewnątrz do zewnątrz po zębie tnącym. Aby uniknąć jednostronnego zużycia pilnika, należy w regularnych odstępach czasu lekko obracać narzędzie. Kąt ostrzenia łańcucha Stihl standardowo wynosi 30 stopni, równolegle do znacznika serwisowego kąta ostrzenia.
Jak sprawdzić wyniki ostrzenia?
Sprawdzenie wyniku ostrzenia jest bardzo ważnym etapem w procesie konserwacji piły łańcuchowej. Jeśli na krawędzi tnącej zęba tnącego widoczne są refleksy świetlne, ząb nie został jeszcze naostrzony. Dopiero po usunięciu wszystkich tego typu objawów można stwierdzić, że ząb tnący jest gotowy do użytku. Po naostrzeniu zęba odniesienia należy naostrzyć pozostałe zęby tnące po tej samej stronie, a następnie odwrócić pilarkę łańcuchową o 180 stopni i naostrzyć zęby po drugiej stronie. Wszystkie zęby tnące powinny być naostrzone na długość zęba odniesienia. Aby zyskać pewność dobrych wyników, warto zlecić prace w specjalistycznym serwisie. W przypadku usługi takiej, jak ostrzenie łańcucha piły cena nie jest szczególnie wygórowana.
Jak dostosować ogranicznik zagłębienia?
Ostrzenie ogranicznika zagłębienia polega na zmniejszeniu odstępu pomiędzy nim a zębem tnącym poprzez ostrzenie tego ostatniego. Po naostrzeniu wszystkich zębów tnących, należy sprawdzić odstęp ogranicznika zagłębienia za pomocą odpowiedniego przymiaru i ewentualnie go dostosować. Aby to zrobić, trzeba założyć przymiar na pilarkę łańcuchową. Jeśli ogranicznik zagłębienia wystaje ponad przymiar, należy go odpowiednio doszlifować, aby był równy z oznaczeniem na przymiarze. Następnie należy naostrzyć górną krawędź ogranicznika zagłębienia pod odpowiednim kątem, równolegle do oznaczenia serwisowego, jednak bez zeszlifowania najwyższego punktu ogranicznika zagłębienia w kierunku do tyłu.